Stafet med fagligt indhold

Stafet med fagligt indhold
Formålet er, at eleverne oplever variation i undervisningen og formår at balancere mellem (højere) puls og at forholde sig til det faglige indhold.
Længere nede på siden finder du konkret inspiration til stafetter med fagligt indhold.
- Opstil en startkegle til hver gruppe og placer en vendekegle med et par meters mellemrum ud fra hver startkegle.
- Alt efter opgaven, placerer du det faglige indhold ved enten startkeglen, vendekeglen, en tredje kegle eller alle steder.
- Inddel eleverne i grupper á minimum tre, og fordel grupperne ud til hver deres stafetbane. Eleverne skal stå ved startkeglen.
- Første elev fra hver gruppe bevæger sig ud på stafetbanen. Når første elev er kommet tilbage til startkeglen, bevæger anden elev sig afsted. Aktivitetens opbygning afgør, om eleverne skal løse en opgave med fagligt indhold ude på stafetbanen, eller om de skal indsamle relevante oplysninger, som løses sammen med gruppen ved startkeglen.
- Aktiviteten er færdig, når alle har været igennem banen, tiden er gået eller den faglige opgave er løst. Det faglige indhold kan ligge op til, at eleverne individuelt, i grupper eller i hele klassen løser en opgave eller på anden vis arbejder videre med dét, der er indsamlet i stafetten.
Eksempler på fagligt indhold
- Dansk: Ordklasser, stavelser, historiedigtning, farver, argumenter, genrekendetegn.
- Matematik: Regnestykker, tabeller, mønstre, geometri, økonomi
Variation og deltagelsesmuligheder
- Mere konkurrence: Hvis eleverne starter samme tid, har samme stafetbane og samme faglige indhold, lægger stafetter op til konkurrence mellem eleverne. Overvej om det er samarbejde og grundighed eller konkurrence og tempo, der skal være i fokus.
- Mindre konkurrence: Hvis eleverne starter forskudt i tid, banerne og det faglige indhold er forskellige, lægger stafetter op til mindre konkurrence blandt eleverne.
- Overvej om eleverne kan bevæge sig sammen eller om de kan bevæge sig på forskellige måder, fx kravle, hoppe, hinke eller baglæns, eller om de skal transportere en genstand, fx en bog på hovedet, en bold på en ske eller en ærtepose mellem knæene.
- Hvis grupperne indsamler noget fagligt indhold, de efterfølgende skal anvende til at løse en opgave, kan du overveje, om grupperne (efter stafetten er færdig) skal samarbejde for at løse opgaven. På den måde indsamler grupperne forskelligt indhold, og samarbejdet vægtes højere end konkurrencen.
Inspiration til stafetter med fagligt indhold
- Dominostafet med navneord (dansk – 2.-3. klasse)
- Skrivestafet (dansk – 4.-7. klasse)
- Ordklassestafet med kortspil (dansk – 4.-7. klasse)
- Digterstafet (dansk 6.-9. klasse)
- Nøgleordsstafet (dansk – 6.-9. klasse)
- Ene/ende-stafet (dansk – 6.-9. klasse)
- Scrabble-stafet (dansk/sprogfag – 2.-9. klasse)
- Tysk terningestafet (sprogfag – 6.-9. klasse)
- Bewege de Verben (sprogfag – 6.-9. klasse)
- Kemistafet (fysik/kemi – 6.-9. klasse)
- Hent en lyd (musik – 0.-5. klasse)
- Æbler på farten (natur/teknologi – 0.-3. klasse)
- Talstafet (matematik – 0.-3. klasse)
- Cirkelstafet (matematik 6.-9. klasse)
- Løb med tabellerne BOM (matematik – 4.-7. klasse)
- Gi’ et stykke (matematik 6.-9. klasse)
- Fra ende til ende (matematik 6.-9. klasse)