Bevægelseskløveren

Meningsfulde bevægelsesaktiviteter i undervisningen

Variation og læring med bevægelsesaktiviteter

Bevægelseskløveren er en model og et didaktisk værktøj, du som underviser kan tage i brug, når du vil bruge bevægelsesaktiviteter i din undervisning.

Aktiviteterne i modellen understøtter formålet med din undervisning. Alle aktiviteterne linker ind til Aktivitetsdatabasen, som er Dansk Skoleidræts gratis legeplatform, hvor du finder mere end 1000 inspirerende lege og aktiviteter til skolen.

Lad faglighed og bevægelse gå hånd i hånd, og brug Bevægelseskløveren til at vælge aktiviteter, der understøtter dit formål med undervisningen, skaber variation, motiverer eleverne og styrker læringen.

Bevægelseskløveren er en redidaktisering af Bevægelsesblomsten, som er gjort mere enkel og konkret for alle lærere at forstå og bruge.

Aktiviteter til de tre faser i jeres undervisning

Bevægelseskløveren er inddelt i tre overordnede kategorier, og du kan starte lige, hvor du vil. Kategorierne er lavet efter tre typiske fokusområder i undervisningen i et forløb om et fagligt indholdsområde i faget.
OBS: Alle aktiviteter linker til Aktivitetsdatabasen, hvor du gratis kan oprette en bruger for at få adgang.

Opstart

Disse bevægelsesaktiviteter kan I bruge, når I starter op på et emne og skal indsamle viden, få idéer samt få et overblik over jeres emne.

Fordybelse

Bevægelsesaktiviteterne til fordybelse kropsliggør det faglige stof og får eleverne til at anvende både ny og eksisterende viden i forskellige sammenhænge.

Opsamling

Når I skal afrunde et emne og samle op på, hvad I har lært, hjælper disse bevægelsesaktiviteter med at få fokus på elevernes perspektiv, læring og feedback.

Aktiviteter til opstart

Opret en gratis bruger
Se alle i Aktivitetsdatabasen

Praksiseksempler til opstartsaktiviteter i fag

Her finder du nogle eksempler på, hvordan du kan bruge aktiviteterne på en meningsfuld måde, når du skal i gang med et nyt emne. I skal bringe elevernes erfaringsverden i spil, I skal sammen få nye idéer, og I skal være kreative.

Hvad ved eleverne allerede om emnet?

Få elevernes forforståelse af et emne aktiveret ved at bruge øvelsen Quiz og byt. Her skal de ud fra fagord fortælle hinanden alt de tænker på, når de hører ordet.

Brainstorm på et nyt emne

Skal I i gang med et nyt emne og har brug for idéer eller en kortlæggelse af elevernes forforståelse, vil øvelsen aktiv brainstorm være oplagt.

Forståelse af emnet

Stjerneløb kan bruges som aktivitet i fag, når eleverne arbejder med forståelse og anvendelse af viden inden for et emne.

Aktiviteter til fordybelse

Opret en gratis bruger
Se alle i Aktivitetsdatabasen

Eksempler til fordybelse

Der er mange måder at gå i dybden med et emne på, men hvis vi vil have eleverne til virkelig at forstå og lære, er det en god idé at lave aktiviteter, der aktiverer sanserne, og giver eleverne mulighed for at forstå og anvende deres viden med hele kroppen. Herunder ser du helt konkrete eksempler på, hvad man kan lave. Brug det som inspiration, hvordan I kan gå i dybden med jeres emner.

Gå i dybden med en novelle

Arbejder I med en novelle kan det være en anderledes og værdifuld aktivitet at lave en dramatisering over novellen.
Dette får eleverne til at vurdere, diskutere og reflektere over novellens budskaber, mens de øver sig i at samarbejde og stille sig frem.

Forstå børn og unges rettigheder

Arbejder I med FN’s børnekonvention og skal I have forståelsen af de mange rettigheder lidt ind under huden, er Ord til skulptur en god aktivitet, der øger elevernes opmærksomhed og viden omkring, hvad de egentlig betyder, når de skal vise det med egen krop.

Udforsk det gyldne snit

Det gyldne snit optræder såvel i kunst som i naturen. Derfor er det oplagt at tage på ekskursion, hvis I skal ud og finde det gyldne snit. På en ekskursion kommer I ud i virkeligheden og tager fagligheden med. Det giver eleverne et nyt blik på verden omkring dem, og det skaber ofte højere engagement

Aktiviteter til opsamling

Opret en gratis bruger
Se alle i Aktivitetsdatabasen

Eksempler på aktiviteter til opsamling

Når I afslutter et forløb, er det godt at samle op fælles og reflektere over, hvad I har lært. Sæt det I perspektiv, så det rækker længere ud og giver en større forståelse af verden. Afslut også gerne med at evaluere på jeres forløb, proces og læring.

Hvad har vi lært?

Som en fælles opsummering på nye fagbegreber er øvelsen Begrebskort en god aktivitet, hvor eleverne skal forklare ord og begreber til hinanden.

Derved trænes deres forståelse for centrale begreber, I har arbejdet med.

Hvad er din holdning til romanen?

Med øvelsen Holdningslinjer skal eleverne tage personligt stilling til en række udsagn om den roman, I sammen har læst. Holdningerne sættes i relation til klassen, og man træner eleverne i at argumentere for deres holdninger.

Lektionsevaluering på læring

Med en terning som redskab kan vi få mange elever i gang på samme tid med at tale om jeres læringsforløb i øvelsen Terningevaluering. Ud fra på forhånd formulerede spørgsmål skal de svare på det, terningen viser. Fx “Hvad mener du om måden vi arbejdede med opgaverne i dag?”

Kurv (0)

Din kurv er tom

Subtotal
0 kr.

Søgning