Forside/Bevægelse på specialskoler

bevægelse for børn på specialskoler

Bevægelse er det magiske middel

specialundervisningstilbud

Derfor skal du arbejde med bevægelse med dine elever

Du er ekspert. Det er dig, der hver dag har med børn med særlige behov at gøre. Men er du også tryg ved og god nok til at arbejde med bevægelse som et værktøj til at skabe en bedre dag for dine elever? Hvis ikke, så er her et par grunde til at gøre det:

  • Børn med særlige behov er ofte forstyrret på deres sanseindtryk og har brug for at få trænet og udviklet deres sansemotoriske fundament – det sker gennem leg, bevægelse, sansning og interaktion med andre mennesker.
  • Børnene kan få reguleret deres arousal-niveau gennem bevægelse.
  • Dine elever er grundet adfærdsmæssige, sociale, emotionelle eller kognitive vanskeligheder ofte er afskåret fra fællesskaber med jævnaldrende i grundskolen såvel som i fritiden. Derfor skal du hjælpe dem med at indgå i små, trygge bevægelsesfællesskaber.

kursusforløb

Din genvej til at komme godt fra start

Det er ikke lige ud af landevejen at arbejde med bevægelse og børn med særlige behov. Men når det lykkes – så har det en afgørende og positiv effekt på børnene.

Dansk Skoleidræt har udviklet et kompetenceløftsforløb, der giver en personalegruppe gode forudsætninger for at kunne give deres elever en god skoledag med og gennem bevægelse.

Forløbet er bygget op af tre moduler á 2,5 timers varighed og tilrettelægges i høj grad ud fra den enkelte skoles behov og udfordringer.

Kurset er blevet testet på fire specialskoler. 90 % af deltagerne har svaret i en efterfølgende evaluering, at de oplever, at det er meningsfuldt at implementere bevægelse i skoledagen, og 74 % føler, at deres kompetencer til at implementere bevægelse i skoledagen er øget.

Med hjem fra kurset får deltagerne et hæfte og en række aktivitetskort.

Materialer

Relaterede produkter

4929
Hæfte – Bevægelse sammen ud i livet
150,00 kr.
4927
Aktivitetskort – Bevægelse sammen ud i livet
149,00 kr.
4930
Bevægelse sammen ud i livet – Pakke med aktivitetskort og hæfte
275,00 kr.

baggrundsviden

Derfra ved vi, hvad vi ved

En stor del af den viden, vi i Dansk Skoleidræt har om børn med særlige behov, har vi fra projektet “Bevægelse Sammen Ud i Livet”.

Et projekt, der gav mulighed for at udvikle og teste den absolut bedste måde at styrke personale på specialundervisningstilbuds kompetencer og tryghed i forhold til at bruge bevægelse på og med deres elever.

Evalueringen i projektet taler for sig selv, og et solidt fundament for Dansk Skoleidræts videre arbejde på området blev lagt.

Spørgsmål og svar om børn med særlige behov og bevægelse

Arousal, sansemotorik, regulerende aktiviteter, overgange og bevægelse – hvordan hænger det hele sammen? Og hvorfor er det aktuelle emner, når det kommer til børn med særlige behov? Det kan du få svar på her.

Hvorfor er bevægelse vigtigt for børn med særlige behov?

Bevægelse er vigtigt for børn med særlige behov, fordi det kan hjælpe med at regulere deres sanseindtryk og forbedre deres koncentration og trivsel. Fysisk aktivitet kan også styrke deres motoriske færdigheder og sociale interaktioner.

Hvad betyder arousal?

Arousal refererer til hjernens vågenhedsniveau og evne til at regulere dette niveau. For børn med sanseintegrationsvanskeligheder kan det være udfordrende at regulere arousal, hvilket påvirker deres evne til at skifte mellem forskellige aktiviteter i skoledagen. For eksempel kan overgange fra frikvarter til undervisning kræve meget af hjernen for at tilpasse vågenhedsniveauet til den nye aktivitet.

Hvad er det sansemotoriske fundament, og hvorfor er det vigtigt?

Det sansemotoriske fundament refererer til barnets evne til at integrere sanseindtryk og motoriske færdigheder. Dette fundament er vigtigt, fordi det danner grundlaget for barnets evne til at udføre daglige aktiviteter, lære nye færdigheder og interagere med omgivelserne. Et stærkt sansemotorisk fundament hjælper børn med at regulere deres sanseindtryk, forbedre deres koncentration og deltage mere aktivt i både leg og læring.

Hvordan kan lærere tilpasse undervisningen for børn med sanseintegrationsvanskeligheder?

Lærere kan tilpasse undervisningen ved at skabe et miljø, der imødekommer børnenes sensoriske behov. Dette kan inkludere at reducere støj, tilbyde forskellige siddestillinger, og bruge høreværn eller afskærmning. Det er også vigtigt at inkludere bevægelsespauser og aktiviteter, der stimulerer muskel-led sansen.

Hvilke typer bevægelsesaktiviteter er gavnlige for børn med særlige behov?

Gavnlige bevægelsesaktiviteter inkluderer fx ase/mase aktiviteter, kamplege, og aktiviteter som at skubbe på en væg eller hinanden ryg mod ryg. Disse aktiviteter hjælper med at stimulere muskel-led sansen og kan forbedre børnenes evne til at regulere deres arousalniveau. Find konkret inspiration til aktiviteter her.

Hvordan kan skoledagens overgange gøres lettere for børn med sanseintegrationsvanskeligheder?

Overgange kan gøres lettere ved at indføre regulerende aktiviteter som bevægelsespauser mellem forskellige aktiviteter. Det kan også hjælpe at have en tydelig struktur og forudsigelighed i skoledagen, så børnene ved, hvad der skal ske næste gang.

    Giv mig besked, når materialet og kurset til specialundervisningstilbud er klar

    Udfyld oplysningerne herunder, så får du besked, når materialet og kurset er klar.

    Tak for din tilmelding!

    Kurv (0)

    Din kurv er tom

    Subtotal
    0 kr.

    Søgning